Blog

Vežbanje u teretani i rezultati: Gde grešimo?

Verovatno poznaješ nekog ko trenira redovno a ne izgleda kao da provodi sate u teretani. Ili nekog ko ne vežba redovno, a ima izvajane mišiće i uvek je u formi. Genetika igra značajnu ulogu, a najveću zaslugu za izvanredne rezultate imaju naša ishrana i navike. 

Ali ti vežbaš redovno, trudiš se da se hraniš zdravo i nemaš većih propusta (osim par odlaska u lokalni fast food i nekoliko kugli sladoleda nedeljno). Ti držiš sve pod kontrolom i znaš šta radiš. I zašto onda ne vidiš veći napredak?

Tvoj uzor iz teretane je imao pet obroka pre treninga. I nije mu dosta

Pa kako uspeva da ostane u formi? 

Pravilna ishrana je pola bitke! Možeš vežbati i šest puta nedeljno, sagoreti stotine kalorija i dati sve od sebe, ali sav tvoj trud pada u vodu ako se nepravilno hraniš. Potrudi se da u ishranu uvrstiš što više povrća i voća kao i namirnice bogate proteinom, ali i da jedeš u određeno vreme. 

Pet do šest manjih obroka dnevno napraviće veliku promenu! Doručak u sedam ujutru, užina u 10 časova, ručak u jedan popodne, druga užina u 16 časova i večera u sedam – ne zvuči tako strašno. :)

Periodizacija je ključ uspeha

Periodizacija je pre svega grub, mnogima nepoznat termin koji je izuzetno bitan za tvoje rezultate.

Predstavlja sistematičan plan treninga koji je prilagođen baš tebi, tvojim afinitetima, tehnici i cilju. I taj plan treba da se menja redovno i promišljeno.

Vežbači koji ne obraćaju pažnju na periodizaciju su isti oni vežbači koje viđaš u teretani svaki dan, a ne primećuješ na njima nikakve promene. Jedan dan su na benču, drugi dan rade biceps, treći trče na traci i tako svake nedelje tokom cele godine i retko primećuju pomak. 

Isto kao što nećeš uživati ako godinu dana jedeš isto jelo za ručak, tako se i tvoji mišići posle nekog vremena „naljute“ na određene vežbe. 

Da li daješ svoj maksimum? Stvarno?

Svaki trening na koji dođeš je bolji od onog na koji nisi došao? Da, jeste, ali zašto ne iskoristiš sav potencijal? Vežbaš na spravi, misli ti lutaju i ne razmišljaš o tome šta radiš. Trener ti prilazi, dodaje par kilograma više, ispravlja tehniku i bodri te jer ti zaista možeš više nego što misliš. A kada uspeš da izneseš visok intenzitet tvoje granice se pomeraju – tu leže rezultati. 

Pretreniranost

U trci za tim sjajnim osećajem posle treninga i najboljim rezultatima mnogima se desi da preteraju.

Oporavak treba da bude neizostavan deo tvog plana!  Ako nakon intenzivnih treninga ne dopustiš telu da se odmori, verovatno ćeš izgubiti mišićnu masu i povećati opasnost od povrede. A to sigurno ne želiš-napravi pauzu koja će trajati bar jedan dan. 

Rezultati će doći kada trening postane omiljeni deo tvog dana. Pokušaj da menjaš plan treninga redovno, da isprobaš nove vežbe, da povedeš druga na trening i slušaš  muziku koju voliš. Kontinuitet u vežbanju i pravilna ishrana ne treba da budu kazna – u redu je da ponekad pojedeš nešto nezdravo ili da preskočiš dan za vežbanje, ali je bitno da se vratiš, zadržiš umerenost u svemu i učiniš svoj trening što zabavnijim. 

Vidimo se u sali! :)

Maticne celije

Prenatalni test

Menjacnica

Kurs evra

Otkup zlata

Salon lepote

Univer

Selidbe Beograd

Burger Dubai