Blog

Šta ako dete više ne želi da se bavi sportom?

Deca najčešće odustaju od bavljenja sportom zato što im treninzi više nisu zabavni, zato što ne primećuju napredak ili osećaju preveliki pritisak.  Neke prepreke možete zajedno savladati kroz razgovor sa detetom, trenerom i drugim roditeljima, ali je važno da dete saslušate i postavite se  na njegovo mesto.

U dečijim cipelama

Zamislite da se na poslu nalazite u situaciji da jednostavno ne primećujete nikakav boljitak i da niko ne može da vam pomogne da napredujete? Da li biste ostali na toj poziciji? I ako biste ostali, kako biste se osećali?

Ili da vam neko stalno viri iznad ramena, preispitivajući svaki vaš potez. A ako napravite grešku, vaš nadređeni o tome obavesti sve vaše kolege i večito se kritički odnosi prema vama.

Ako dete oseća tako snažan pritisak i stres i ako ga bavljenje sportom više ne ispunjava, možda je vreme da napravi pauzu.

Naglasite šta je važno

Uspeh u sportu zahteva mnogo truda i odricanja, a odluka o odustajanju ne oduzima zaslužene benefite.

Svi kvaliteti koje je dete steklo i sve što je naučilo o timskom duhu, disciplini i zdravim navikama ostaju za ceo život. Pa i prijateljstva!

A to su vrednosti koje nikada neće izgubiti i koje su mnogima značajnije od sportskih uspeha i medalja.

Loše pretpostavke

Roditelji se neretko uplaše kada im dete saopšti da ne želi da se bavi sportom. Strah ih je da će dete biti neaktivno, da će provoditi dane na kauču, gledajući u telefon, igrajući igrice i uživajući u brzoj hrani.

Slučaj je, ipak, da mnoga deca koja su se bavila sportom ostaju aktivna. U najvećem broju slučajeva počnu da treniraju nešto drugo, postanu još uspešnija ili se okreću rekreativnoj strani sporta.

Sada im je važno da budete uz njih!

Nije samo dete pod pritiskom. Taj pritisak se javlja i kod roditelja, pogotovo ako je sportista bio izuzetno uspešan. Trener će verovatno pokušati da vas odgovori od odluke, neki roditelji će možda imati komentare koji će vas navesti na sumnju, a možda se ni ostatak porodice neće slagati sa odlukom.

Ipak, ništa nije važnije od toga kako se vaše dete oseća, zar ne? Sada je vreme da hrabro stanete zajedno i budete tim. Pred vama su važne pobede!

Maticne celije

Prenatalni test

Menjacnica

Kurs evra

Otkup zlata

Salon lepote

Univer

Selidbe Beograd

Burger Dubai