Blog

Hidroterapija: Voda kao izvor zdravlja

Ukoliko u periodu do 20. novembra kreneš na fizikalnu terapiju pred tobom su i besplatni termini na zatvorenom bazenu ili hidroterapija. Plivanje i boravak u vodi mogu značajno da utiču na brzinu i kvalitet tvog oporavka, ali šta je to što treba da znaš pre nego što uđeš u bazen sa terapeutom?

Šta je hidroterapija?

Jedan od najstarijih oblika lečenja primenjuje se u rehabilitaciji u cilju lečenja različitih oboljenja i povreda. Podrazumeva vežbe u vodi, umerenog intenziteta i lagane pokrete kojima se aktiviraju sve mišićne grupe. Cilj hidroterapije je jačanje mišića celog tela, poboljšanje cirkulacije i pokretljivosti u zglobovima. 

Zašto je popularna među pacijentima?

Posle povrede ili zbog oboljenja, pokreti u vodi su nam mnogo lakši i prijatniji. Pogotovo ako postoje jaki bolovi i ako je mišićna snaga smanjena. Pacijent u vodi može da izvede pokret koji je inače nezamisliv i neizvodljiv, a ta činjenica ga dodatno motiviše i utiče na samopouzdanje. 

Kada će mi hidroterapija pomoći?

Primena vode u terapijske svrhe primenljiva je kada su u pitanju povrede mekih tkiva, kod spazmi mišića, stanja nakon preloma, upalne i degenerativne reumatske bolesti i kontrakture zglobova.

Izvođenje pokreta u vodi prividno dovodi do utiska smanjenja telesne težine, pokreti se odvijaju uz minimalno opterećenje zglobova, a sve to utiče na ublažavanje bolova. 

U ranim fazama funkcionalnog lečenja posle povreda, oboljenja i operacija na donjim eksremitetima, u vodi se rade vežbe bez opasnosti od opterećenja. 

Hidroterapija neće uticati samo na ublažavanje bola i brži oporavak. Uticaće i na tvoje samopouzdanje i motivaciju. U vodi smo rasterećeni, lagani i okretni. U vodi lakše vežbamo i napredujemo!  

 

Maticne celije

Prenatalni test

Menjacnica

Kurs evra

Otkup zlata

Salon lepote

Univer

Selidbe Beograd

Burger Dubai